Схід – справа тонка: що їдять кореянки для підтримки молодості обличчя і тіла

0

957


«Шкіра схожа на дзеркало, в якому відбивається стан нашого тіла, і старіння тіла відбувається разом зі старінням шкіри. Шкіра, подібно до інших органів людського організму, отримує поживні речовини з вживаної нами їжі через кров », – розповідає Вінні Лі, відомий б’юті-експерт і автор книги.

«Корейська філософія краси. Smart-підхід для ідеальної шкіри »(видавництво« Ексмо »).

Чим можна і що не можна харчуватися для підтримки краси вашої шкіри

У дермі і підшкірній жировій клітковині проходять судини і знаходяться корені волосся. В дермі, яка отримує поживні речовини через судини, відбувається вироблення колагену і еластину. Це ж визначає і зростання волосся. Саме тому в разі «швидкої» дієти і різкої втрати ваги шкіра втрачає еластичність, а волосся і нігті стають ламкими.

Глікемічний індекс (показник, що визначає рівень глюкози в крові після вживання тієї або іншої їжі) досить високий у страв корейської кухні, багатих на вуглеводи, а це, в свою чергу, безпосередньо впливає не тільки на ожиріння, але і на появу різних подразнень на шкірі.

Що робити, якщо шкіра стала занадто жорсткою, а її пружність зменшилася?

З віком пружність шкіри помітно знижується, вона стає жорсткішим, на ній легше з’являються зморшки і може початися процес глікірованія ( «зацукровування»). Коротко гликирование можна описати як процес карамелізації колагену і еластину. Білки колаген та еластин, що стали більш жорсткими, впливають на зменшення пружності шкіри, а «зім’яв» шкіра більш схильна до появи зморшок.

Подібно до того, як проявляється шкоду від УФ-променів, гликирование шкіри також має ефект накопичення протягом декількох років, після чого різко стає помітним. Відповідно до дослідження, опублікованими в 2017 році в одному англійському журналі, присвяченому проблемам шкіри, після 35 років починається старіння шкіри через «зацукровування».

Говорячи про глікірованія, не можна не згадати кінцеві продукти глікірованія (Advanced Glycation End Products (AGEs), речовини, що прискорюють процес старіння в організмі. У тілі буде тим більше вироблятися AGEs, чим більше ми будемо вживати в їжу продуктів з високим глікемічним індексом: фрукти і овочі (картопля, ананаси), рафіновані вуглеводи (білий рис, біле борошно, цукор), перероблені продукти (солодкі напої, фрапучіно), продукти, які зазнали сильного нагрівання (їжа, приготована на маслі, смажене м’ясо).

З іншого боку, глікемічний індекс у зелених овочів (спаржа, брокколі, селера, латук, шпинат, а також томати) низький, і вживання таких продуктів обмежує вироблення AGEs. Крім того, їжа, багата антиоксидантами і вітамінами, робить шкіру сильніше і здатна перешкодити її старінню (як зсередини, так і зовні), викликаному УФ-випромінюванням.

Базові знання про шкірі, необхідні для підтримки її краси

Їжа, шкідлива для тіла, шкодить і вашій шкірі Зелені овочі та фрукти корисні як при дієтах, так і в якості продуктів, що перешкоджають старінню шкіри. Відповідно, якщо ви хочете, щоб шкіра була сяючою, потрібно взяти за правило вживати їх в їжу. Неможливо одночасно харчуватися борошняними і термічно обробленими продуктами і прагнути мати сяючу шкіру. Уважно вивчивши процес старіння шкіри, викликаний кінцевими продуктами глікірованія, можна точніше дізнатися його причини.

Процес старіння шкіри, викликаний кінцевими продуктами глікірованія. Придушення антиоксидантів Ультрафіолетове випромінювання сприяє появі в шкірі активного кисню і знижує здатність до його нейтралізації. Відповідно, прискорюється процес фотостаріння.

Типи колагену В шкірі виробляється кілька типів колагену, з них колаген III, якого багато у дітей, визначає еластичність шкіри. З віком колаген в нашій шкірі стає все більш жорстким і перетворюється в колаген I, а AGEs цей процес прискорюють.
Зшивання колагену AGEs опиняються всередині колагену, що призводить до його змін, втрати еластичності шкіри, появі зморшок і загальному старінню шкіри.

Запитай Вінні

Що є корисним для шкіри перекусом при дієті?
ПИТАННЯ. Сиджу на дієті, їм потроху. Зайва вага пішов, проте ось шкіра, навпаки, загрубіла. Мабуть, треба щось є для її здоров’я, але я боюся знову набрати зайву вагу.

ВІДПОВІДЬ. При екстремальному голодуванні або невеликих порціях їжі шкіра і волосся страждає через брак поживних речовин.

Через дієти і обмежень розмірів порцій може виникнути такий побічний ефект, як скачки цукру в крові, що може призвести до надмірного вживання вуглеводів і ефекту йо-йо (після припинення дієти втрачені кілограми повертаються – Прим. Ред.). Однак проблема полягає в тому, що зміни вмісту цукру в крові можуть призвести не тільки до збільшення ваги, але і прискорюють процес старіння.

Роблячи між основними прийомами їжі легкі перекуски, що складаються з овочів і горіхів, можна не тільки забезпечити шкіру всіма необхідними поживними речовинами, а й зменшити відчуття голоду і уникнути ефекту йо-йо, виникає через надмірне споживання їжі.

Зверніть увагу на запропонований нижче список продуктів

Солодка гарбуз. У разі легкого голоду спробуйте вгамувати його латте, зробленим на основі солодкої гарбуза. Вона багата бета-каротином, має антиоксидантні властивості, дає зволожуючий ефект і захищає від ультрафіолету.
Томати. Томати багаті лікопін, завдяки чому надають антиоксидантний ефект і високий ступінь захисту шкіри від ультрафіолетових променів. Зміст лікопіну збільшиться, якщо обробити томати на пару.
Морква. На початку дієти акне може посилитися, в цьому випадку спробуйте приготувати на пару дрібну (бебі) морква і вжити її з іншими овочами. Морква багата на вітамін А, який прискорює процес відновлення шкіри і зменшує кількість висипань.
Темний шоколад. У темному шоколаді багато какао, який багатий на флавоноїди, природними антиоксидантами і перешкоджає шкідливому впливу на шкіру ультрафіолету і виробляються в нашому організмі вільних радикалів.
Гранат. З віком зменшується вироблення жіночих гормонів, шкіра втрачає пружність, прискорюється процес зневоднення – в цьому випадку на допомогу може прийти гранат, багатий таким антиоксидантом, як поліфенол, і є скарбницею рослинних гормонів.
Чорниця. Багата на вітамін С, який прискорює синтез колагену, пригнічує вироблення меланіну і захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Крім того, в чорниці багато харчових волокон, тому вона добре втамовує голод.
Волоський горіх, насіння льону. Волоський горіх містить велику кількість омега-3 жирних кислот і надає не тільки зволожуючий ефект, але і сприяє зменшенню зморшок. Крім того, омега-3 жирні кислоти мають протизапальну дію, і тому корисні при псоріазі і дерматиті.
Мигдаль. У мигдалі багато вітаміну Е, який не тільки сприяє зволоженню шкіри, але і захищає від ультрафіолетового випромінювання. У день можна вживати близько 20 штук.
Бразильський горіх. Бразильський горіх багатий селеном. При вживанні в їжу разом з мигдалем, насінням соняшнику або фундуком сприяє зміцненню імунної системи організму і оздоровлення шкіри.
Горох. Бобові містять рослинні волокна, багаті фітоестрогенів, схожим за будовою з жіночими гормонами, а також перешкоджають зниженню пружності шкіри, сприяють оновленню грубої шкіри. Спробуйте приготувати горох в якості закуски так, як це роблять в японських ресторанах: трохи потримавши на пару.