Ми з дитинства знаємо, що риб’ячий жир корисний для здоров’я. Чи так це насправді чи популярна харчова добавка може таїти в собі загрозу? Давайте розберемося.

Склад і користь риб’ячого жиру Риб’ячий жир різних виробників може відрізнятися за складом, але є три основних компоненти, які обумовлюють його корисну дію: Ретинол (вітамін А) – піклується про здоров’я шкіри, красі волосся, нігтів, покращує зір; Вітамін D – зміцнює зуби, кістки, підтримує нервову систему; Омега-3 – комплексно діюча речовина, незамінне для людини (про його властивості поговоримо докладніше далі). Додатково капсули можуть містити йод, залізо, кальцій, магній, а також інші корисні добавки.

Що таке Омега-3 Омега-3 – це комплекс, що включає поліненасичені жирні кислоти (ALA, EPA, DHA, DPA). Вони роблять благотворний вплив на всі обмінні процеси, захищають клітини від передчасного старіння, регулюють жировий обмін, роботу корисної мікрофлори кишечника. Омега-3 кислоти не синтезуються людським організмом, тому можуть бути отримані тільки з певними продуктами (риба, насіння льону, конопель і Чіа, оливкова олія, волоські горіхи, соєві боби, зародки вівса, водорості) або у вигляді біологічно активної добавки.

Назва кислоти Опис Користь
Альфа-линоленова (ALA) Сама «стара» з усіх кислот, виробляється рослинами, має три ненасичених зв’язку. Служить матеріалом для синтезу EPA в організмі.
Ейкозапентаенова (EPA) Може мати тварина або рослинне походження, містить п’ять ненасичених зв’язків. Знімає хронічне запалення, спазми судин, використовується при гіпертонічній хворобі. Перешкоджає розвитку остеопорозу.
Докозагексаенова (DHA) Витягується з риб, морепродуктів, має шість ненасичених зв’язків, найкорисніша кислота для людини. Забезпечує профілактику атеросклерозу, інфарктів, інсультів. Уповільнює процеси старіння шкіри, нейтралізує запальні процеси, алергії. Може використовуватися під час вагітності для запобігання пізніх токсикозів.
Докозапентаенова (DPA) Синтезується морськими ссавцями, за структурою займає проміжне положення між EPA і DHA. Перетворюється в EPA і DHA без значних енергетичних витрат.

Комплекси Омега-3 – це чисті жирні кислоти з мінімумом інших мікроелементів, зручні для застосування.

При правильному дозуванні вони здатні:

  • Регулювати артеріальний тиск і температуру тіла;
  • Поповнювати енергетичний запас;
  • Зменшувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань і тромбів;
  • Скорочувати рівень холестерину в крові;
  • Прискорювати одужання після загострень виразки шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • Надати підтримку в боротьбі із зайвою вагою, нормалізувати травлення;
  • Стимулювати захисні функції організму;
  • Покращувати настрій за рахунок гальмування вироблення гормонів стресу.

Чому риб’ячий жир може виявитися шкідливим

Риб’ячий жир може піднести неприємний сюрприз, якщо вживати його в неправильних дозах або без урахування протипоказань.

Повністю відмовитися від харчової добавки на основі комплексу жирних кислот необхідно тим, у кого виявлені:

  • Алергія на рибу або її похідні;
  • Підвищений вміст кальцію або холестерину в крові;
  • Активна форма туберкульозу;
  • Хвороби щитовидної залози, нирок, сечовивідної системи.

Увага! Призначати риб’ячий жир вагітним жінкам і дітям до 10 років повинен лікар. Крім того, з обережністю до БАДів варто ставитися людям зі зниженим тиском, і рівнем цукру в крові.

Ще один фактор ризику – це якість продукту.

При покупці риб’ячого жиру важливо звертати увагу на його склад, ступінь очищення від токсинів, до яких відносяться:

  • Продукти окислення – пероксиди;
  • Домішки важких металів (ртуть, свинець, миш’як, кадмій);
  • Небезпечні хімічні речовини (діоксини, фурану, ПХБ).
  • Небажано присутність шкідливих насичених жирів, глютену.

Також варто пам’ятати, що при контакті з повітрям риб’ячий жир окислюється, з’являються неприємний запах, прогірклий смак. Уникнути цього допомагає безкисневих технологія виробництва, додавання вітаміну Е і приміщення жирів в герметичні гелеві капсули.

Чистоту риб’ячого жиру гарантують міжнародні стандарти European Pharmacopoeia Standard, Council for Responsible Nutrition, World Health Organization, Global Organization for EPA and DHA Omega-3. Також цінуються сертифікати IFOs, FDA, GMP, видані при проведенні незалежних перевірок.

Я текстовый блок. Нажмите кнопку редактирования, чтобы изменить этот текст. Разнообразный и богатый опыт постоянный количественный рост и сфера нашей активности требуют от нас анализа позиций.

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я