Користь і шкода вживання знежиреного сиру

0

35851


Дієтологи визнають сир продуктом з безсумнівною користю. Вони пояснюють це тим, що його склад ідеально збалансований для засвоєння організмом всіх корисних речовин, яких в ньому більш ніж достатньо. Він благотворно впливає на здоров’я, насичуючи організм вітамінами і мінеральними речовинами, особливо кальцієм. Існують різні види, які відрізняються один від одного вмістом жирів в складі. Знежирений сир – один з улюблених продуктів худнуть і людей з підвищеним рівнем холестерину в крові. Але при невмілому використанні і він може завдати шкоди організму.

склад

  1. Вітаміни: А, В1, В2, С, РР. Також в дуже обмежених дозах присутні і жиросодержащие вітаміни: А, Е, D, так як знежирений продукт все-таки містить мінімальну кількість жиру (до 0, 5%). Проте зміст цих вітамінів настільки мізерне, що ніяк не сприймається організмом.
  2. Мінеральні речовини: залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, марганець, хлор, мідь.

Виробники, вказуючи на пачці «0% жирності», вводять споживача в оману, так як приготувати абсолютно знежирений продукт неможливо. У будь-якому випадку він буде містити невелику кількість жирів в складі. Іноді воно досягає 0,5%.

Калорійність знежиреного сиру становить 105 ккал на 100 гр. Це дозволяє віднести даний продукт до дієтичних. Звичайний в залежності від відсотка жирності містить від 150 до 230 ккал / 100 гр.

користь продукту

  1. Як продукт, що містить білок у великій кількості, є будівельним матеріалом для всіх систем організму, тому благотворно впливає на здоров’я в цілому.
  2. Сприяє відновленню обміну речовин і ліпідного обміну.
  3. Зміцнює кісткову систему організму, а також зуби, нігті і волосся.
  4. Живить м’язи, сприяє відновленню їх тонусу і нормальній роботі.
  5. Джерело кальцію для людей, яким заборонено вживати жиросодержащие продукти.
  6. Завдяки насиченому складу є профілактикою ряду захворювань, в тому числі онкології.
  7. Як будь-який кисломолочний продукт, сприяє відновленню мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
  8. Корисний для щитовидної залози.
сир
Знежирений сир добре поєднується з іншими корисними продуктами, наприклад, фруктами

Сир для спортсменів

Цей продукт ідеально підходить людям, які займаються спортом, а особливо тим, хто хоче накачати м’язову масу. Причина в тому, що низкожирних сир – такий же повноцінний джерело білка, як і жиросодержащая. Це означає, що він здатний живити м’язи після фізичних навантажень. Якщо мета полягає в збільшенні м’язової маси, то, отже, будівельного матеріалу – білка потрібно багато, і кожен день спортсмен повинен з’їдати не менше, ніж 0,5 кг продукту. Така кількість містять жири здатне підвищити рівень холестерину, в той час як знежирений щодня в такому (і навіть більшому) кількості не діє на судини так руйнівно.

Для вагітних жінок

Під час вагітності організм потребує кальцію, так як необхідний будівельний матеріал для формування кісткової тканини майбутньої дитини. З цієї причини сир необхідно вживати щодня, але в невеликих кількостях, до 300 гр. Дієтологи сперечаються з приводу того, чи варто вживати вагітним жінкам саме знежирений продукт. Судити про це можна двояко. З одного боку, це нешкідливий і повноцінний джерело білка. З іншого, вагітні повинні одержувати з харчування максимальну кількість корисних речовин. Більш насиченим в цьому плані вважається саме жирний сир, а не знежирений. Як наслідок, оптимальним для вживання є блюдо середньої жирності (3 – 5%). Виняток становлять випадки, коли холестерин в крові перевищує норму.

Для дітей

У дитячому віці знежирені продукти вживати і зовсім не рекомендується. Організм повинен розвиватися і отримувати повноцінне харчування, що складається, в тому числі, з жирів. Дітям завдає шкоди тільки явний їх надлишок, який не може бути викликаний вживанням страви. Знежирений продукт можна включити в раціон тільки в тому випадку, якщо стан здоров’я не дозволяє вживати звичайний. У такій ситуації можливість і нюанси його вживання краще обговорити з лікарем.

Чи може знежирений сир завдати шкоди

Незважаючи на всі позитивні сторони цього продукту і його відносну нешкідливість для більшості категорій людей, він може завдати шкоди при наявності деяких захворювань.

  1. Продукт містить молочний білок і лактозу, які можуть не переноситися деякими людьми. У такому випадку його вживання категорично заборонено.
  2. Його не можна включати в раціон людям, які страждають на алергію на сир.
  3. Відносним протипоказанням до вживання є захворювання нирок. Пов’язаний така заборона з тим, що білкова їжа надмірно навантажує цей орган. Невелика кількість можна включити в раціон, однак потрібно дозувати кількість продукту і стежити за реакцією організму.
  4. Блюдо сприяє відкладенню солей, що є причиною виникнення артрозу.
  5. Не рекомендується вживати при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобах.

Чи залежить прояв алергії на сир від його жирності

Для алергіків не має ніякого значення, продукт якої жирності знаходиться перед ними. Справа в тому, що алергічна реакція виникає на компоненти, що входять до складу продукту, а зовсім не на жир як такої. А компоненти в сирі, будь він 0% або 9% жирності, абсолютно однакові. Найчастіше алергія викликана попаданням в організм разом з продуктом молочного білка. Його кількість в страві будь-якої жирності залишається незмінним.

Як правильно вживати

Скільки можна з’їсти

Якщо для вживання знежиреного сиру немає протипоказань, то не потрібно обмежувати його в раціоні і рахувати кожну з’їдену ложку. На рівень холестерину цей продукт не впливає, фігурі не шкодить, через що, здавалося б, є безпечним. Проте нерозумне вживання все-таки може завдати шкоди здоров’ю. Такий сир є повноцінним джерелом білка, надлишок якого може бути небезпечний, особливо для людей, які не займаються спортом і не ведуть активний спосіб життя. Білок навантажує нирки і печінку, і занадто велика його кількість шкодить цим органам. Негативно реагують на таку передозування і судини. Тому щоб уникнути неприємностей і витягти з знежиреного виключно користь, кількість щодня уживаного продукту не повинно перевищувати 0,5 кг.

Можна їсти навіть на ніч

Це один з небагатьох продуктів, які дієтологи дозволяють вживати навіть на ніч. Як продукт дієтичний, він не завдасть шкоди фігурі і здоров’ю. Однак потрібно пам’ятати про те, що заповнений шлунок не дає організму повноцінно відпочивати під час сну, тому порція повинна бути невеликою, не більше 150 м

худнути на сирі
Знежирений сир є повноцінним джерелом білка і не завдає шкоди фігурі. Ідеальний для вживання під час занять спортом

Який сир вибрати: знежирений або жирний?

Дієтологи одноголосно визнають сир в якості одного з найбільш корисних продуктів, придатних для всіх категорій людей. При цьому наголошується користь як жирного, так і знежиреного. Все залежить від того, які цілі переслідує людина, вживаючи сир. Якщо заради того, щоб в організм потрапляло якомога більше вітамінів і кальцію, то краще вибрати жиросодержащая. А якщо в цілях схуднення, то знежирений. Це пояснюється тим, що жирний містить жиророзчинні вітаміни А і Е і D, в той час як знежирений продукт нездатний повною мірою наситити організм цими вітамінами. Кальцій теж краще засвоюється з жирного сиру.

Але в той же час для окремої категорії людей допустимо до вживання виключно нежирний сир. Це стосується тих, у кого підвищений рівень холестерину в крові. Виріб без в складі жирів, не може сприяти його подальшому підвищенню, отже, не завдає шкоди здоров’ю.

Маложирний сир вважається ідеальним продуктом для тих, що худнуть. Поправитися на ньому вельми складно, з огляду на його низьку калорійність і легкість засвоєння організмом.

Як правильно вибрати

  1. Знежирений продукт повинен бути приготований на виробництві. Це означає, купувати його можна тільки в магазині. На жаль, навіть найякісніший і найсмачніший сільський сир, виготовлений на основі молока «від своєї корови», не може бути знежиреним, адже для того, щоб прибрати жир з продукту, потрібна спеціальна техніка, яка є тільки в виробничих умовах.
  2. Термін придатності у знежирених продуктів, як правило, менше, ніж у жиросодержащих. У зв’язку з цим перед покупкою знежиреного сиру потрібно уважно вивчити етикетку з зазначенням максимального терміну зберігання. Він не повинен перевищувати 5 днів.
  3. Блюдо швидко прокисає, тому зберігатися він повинен при низькій температурі. При покупці необхідно перевіряти, щоб холодильне обладнання, де знаходиться сир, було справним.
  4. «Правильний» колір знежиреного сиру – білий, без домішки кремового відтінку.
  5. Потрібно вибирати продукт досить твердої консистенції. Часто можна зустріти так званий знежирений м’який сир, кремоподібний. По суті, це щось середнє між сиром і йогуртом. Він теж може бути натуральним продуктом і бути корисним для здоров’я, але тим не менше не можна сказати, що це сир у буквальному розумінні цього слова. До речі, якщо сир м’який і напівм’який, то в ньому легше приховати додані рослинні жири, в тому числі пальмова олія.
  6. Щоб остаточно переконатися у відсутності рослинних жирів, продукт потрібно спробувати. В цілому маложирний сир не відрізняється особливими смаковими якостями. Він не такий ароматний, як жирний, і може бути навіть досить сухим. Останнє свідчить про те, що рослинні жири в складі відсутні, в той час як вершковий і ніжний смак повинен змусити насторожитися.
  7. Ну і останнє, що можна зробити для визначення корисного натурального продукту: дослідити його після закінчення терміну придатності. Такий торог повинен прокиснути. Якщо він не змінює смакових якостей або набуває прогірклий присмак без ознак прокісанія, то, значить, якісь непотрібні організму добавки в ньому все-таки присутні.

Користь знежиреного сиру очевидна. Він є максимально безпечним для організму, так як позитивно впливає на рівень холестерину і відновлює обмін речовин. Привабливий він і тим, що не шкодить фігурі. При цьому потрібно пам’ятати про те, що з знежиреного сиру організм нездатний повною мірою засвоювати кальцій і деякі вітаміни. Тому перед тим як вибрати знежирений або жирний сир, необхідно вирішити, з якою метою він включається в раціон.