Як правильно харчуватися, що таке правильне харчування і як складати щоденний раціон харчування, повинен знати кожен, кому важливо власне здоров’я. Адже по відомих висловом “людина є тим, що він їсть”. Якщо ж ви будете харчуватися шкідливою їжею, набитою цукром, жиром, сіллю, барвниками і консервантами, то навряд чи станете не тільки здоровими, але і зовні привабливими.

Тому, якщо ви ще хочете поліпшити ваше здоров’я, перейдіть на правильне харчування. Для цього виконайте такі дії:

  •  складіть список здорових продуктів харчування, доступних вам по бюджету;
  • напишіть графік прийомів їжі на кожен день (якщо дні тижня у вас розрізняються, не лінуйтеся, складіть для кожного з них свій розклад;
  • зробіть також окремий список шкідливих продуктів, які потенційно можуть потрапити за ваш обідній стіл;
  • підрахуйте, скільки калорій вам потрібно витрачати щодня і намагайтеся врахувати отриманий результат при складанні раціону.

В кінці-кінців, заведіть звичку читати етикетку або як мінімум довідник продуктів, що дає зрозуміти з яких компонентів складається той чи інший продукт, щоб точно знати, як правильно харчуватися і дотримуватися норм здорового харчування.

Ось які правила виділив для себе я. По-перше, відсіяти все шкідливі продукти харчування. До таких я відношу продукти з високим насиченням жиру в першу чергу. Природно, якась частина жиру має бути присутня в раціоні, адже він так чи інакше бере участь у багатьох важливих процесах в організмі людини. Особисто я прагну підбирати продукти так, щоб загальна частка жиру не перевищувала більше 10% від загальної калорійності харчування.

Крім жирних харчових продуктів потрібно прибрати з раціону всі солодкі продукти. Цукор не менш шкідливий, ніж жир! Надлишок цукру в організмі запросто перетворюється в надлишок ваги. Постійно підвищена глюкоза в крові веде до розвитку цукрового діабету. Загалом, можна багато привести негативних прикладів впливу цієї речовини на здоров’я людини. Інші шкідливі продукти, що вимагають виключення з харчового раціону, це продукти, напхані всілякими неприродними хімічними речовинами.

Це можуть бути різноманітні харчові барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, консерванти та ін. Відомо, що багато хто з них призводять до розвитку раку! Також в цю негарну групу продуктів я відношу все те, що було приготовлено в процесі смаження. Смажені харчові продукти крім того, що містять багато жиру, шкідливі наявністю різних продуктів горіння і теплового синтезу. Це теж шкідливі речовини, що призводять до всіляких патологій в організмі.

По-друге, правильно підрахувати калорійність харчування. Це означає, що енергія, яка надходить з їжею, повинна дорівнювати енергії, що йде з діяльністю організму. З іншого боку, правильне харчування для схуднення має володіти негативним енергетичним балансом, а харчування для набору маси – позитивним. Багато людей недооцінюють цього фактора і тому дуже часто не можуть схуднути, набрати вагу і т. Д. По-третє, правильне харчування – це грамотний розподіл їжі по часовій шкалі протягом дня.

Наприклад, я завжди намагаюся їсти невеликими порціями через однакові часові інтервали. Як правило, цей період дорівнює 3-3,5 години. Можливо, що хтось подумає, що цього буде для нього занадто багато, проте не треба забувати, що калорійність харчування повинна залишатися такою ж, як і при звичайному режимі харчування, змінюється тільки кількість підходів до столу.

Отже, якщо ви хочете почувати себе більш працездатним, більш життєрадісним, більш захищеним від стресів і хвороб, більш активним у фізичному плані, то ви повинні не тільки знати, що таке правильне харчування, але і застосовувати ці знання на практиці.

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я