Те, що з’їдена їжа служить нам джерелом енергії для життєдіяльності, відомо всім. Але чому люди, які їдять досить мало, все одно набирають зайву вагу? Який фактор в цьому процесі відіграє головну роль? Це гормон інсулін. Ось як він працює.

Виявляється, гормон інсулін відіграє ключову роль в схудненні, говорить доктор Джейсон Фанг. І справа зовсім не в тому, як ретельно ви підраховуєте кількість з’їдених калорій або наскільки інтенсивні ваші спортивні тренування. Якщо ви прагнете позбутися зайвої ваги, важливо впливати на інсулін.

Роль інсуліну в схудненні

Коли ви їсте – рівень інсуліну підвищується. Що з себе являє інсулін? Це гормон, який посилає вашому тілу команду запасатися жиром. Таким чином, інсулін не дозволяє тілу спалювати жир, а, навпаки, накопичувати, відкладати його (як і цукор) про запас.

Вуглеводи в організмі перетворюються в глікоген. Це такий ланцюжок молекул глюкози в печінці. У саме такій формі цукор і зберігається в організмі. І коли його стає занадто багато, ваша печінка починає виробляти ліпіди і відкладає запаси жиру.

Але коли людина не їсть, показник інсуліну в організмі знижується. І це служить своєрідним сигналом для початку використання накопичених ресурсів тіла. Тоді ми починаємо використовувати глікоген і жир як необхідні енергетичні джерела.

Спробуємо уявити собі глікоген у вигляді холодильника, в який ми без праці кладемо продукти, їжу і можемо в будь-який час все це дістати. Це і є енергія з нашої їжі.

Але жир подібний великий морозильній камері. У неї можна покласти більше, але до неї і складніше дістатися. Ідея схожа: є два сховища для енергії в організмі. Але кількість місця в «холодильнику» обмежена, і, якщо у вас занадто багато їжі, ви відправляєте її в вашу «морозильну камеру». У тілі людини не існує спеціальної цистерни з калоріями. У ньому відкладаються жир і цукор. Енергія в організмі сконцентрована в двох місцях: ми поміщаємо калорії в «холодильник» і дістаємо їх звідти, коли це необхідно. Але є і третій важливий фактор: це кількість їжі, що проходить з «холодильника» в «морозильну камеру» і назад.

І тут постає питання: що контролює всі ці переміщення? Головна дійова особа тут – інсулін.
Цей гормон протидіє розщепленню жирів, що означає, що він не дозволяє  використовувати жир як енергія для організму. Виходить, що, якщо в тілі багато інсуліну, то з «морозильної камери» їжа повернутися назад не може.

Як правило, після будь-якої щільної трапези інсулін підвищується і дає команду організму переміщати все надлишки запасів в «морозилку». В цьому і полягає проблема.

Якщо у людини висока опірність інсуліну, через що його показник в крові дуже високий, це, як якщо б ваш морозильник зберігався в недосяжному місці, і до нього неможливо було б добратися. Але якщо ви почнете знижувати число калорій, що поступають, організм у відповідь просто-напросто стане використовувати менше калорій. Так воно влаштовано. І людина не почне втрачати зайву вагу. Якщо не впливати на інсулін, дістатися до жиру буде неможливо (ви будете витрачати менше калорій, і все).

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я