Розведення виноградних равликів в домашніх умовах – це прибутковий бізнес, про який мало хто знає. Точніше, мало кому приходить в голову саме ця ідея, коли починаються пошуки способу заробити. І дуже даремно. Розведення цих молюсків – відмінний бізнес, який зможе принести вам задоволення і хороший дохід. У нас черевоногі – це екзотика. А ось у багатьох країнах Європи (Франція, Італія, Греція, Швейцарія) цей продукт є звичним.

Чому равлики такі дорогі? Їх м’ясо дуже корисне – воно не містить холестерину, жирів і інших шкідливих речовин. Воно ідеально для тих, хто піклується про свою фігуру і стежить за здоров’ям. Смак – це справа суб’єктивна. Багатьом подобається смак молюсків. А ті, хто і залишився не в захваті від цього продукту, визнають, що черевоногі – це дуже екзотичний делікатес, і спробувати його хоч раз в житті варто. Якщо ви жодного разу в житті не їли цих молюсків, напевно, вам вже захотілося їх спробувати!

Якийсь час назад було складно уявити собі, що равлики можуть вживатися в країнах СНД. Але зараз, з розвитком кулінарної сфери, вони вже не сприймаються як щось страшне і дивне для вживання в якості їжі. Цих молюсків подають в хороших ресторанах, їх можна побачити у продажу на полицях супермаркетів. Сказати, що попит на цю продукцію величезний, не можна. Але як для екзотичного м’яса, цей продукт дуже добре відчуває себе на ринку.

Розведення виноградних равликів

Хоч цей бізнес і домашній, без реєстрації діяльності в державних органах не обійтися. Зареєструватися потрібно як індивідуальний підприємець і при оформленні документів вказати код діяльності, пов’язаної з рибопродуктами, ракоподібними і молюсками.

Розведення равликів як бізнес

Готуйтеся до того, що по ходу діяльності вам не раз доведеться зіткнутися з ветеринарними службами. Так як ви збираєтеся робити продукт харчування, а равлики – це молюски (тобто, живі істоти), то процес вашої діяльності повинен регламентуватися і узгоджуватися відповідними службами. М’ясо цих молюсків обов’язково повинно перевірятися на чистоту і відсутність шкідливих для людини речовин. До того ж, з наявністю сертифіката якості ви, як підприємець, будете почувати себе набагато впевненіше.

Види їстівних равликів

Найпоширеніші молюски, яких їдять – це виноградні (Helix pomatia) і гігантські Ахатина (Achatina fulica). Виноградні равлики цінуються більше, так як їх м’ясо корисніше. Та й в ресторанних меню частіше можна зустріти саме виноградних молюсків. Існує ще чимало видів їстівних черевоногих. Наприклад, такі, як otala vermiculata, archelix punctata, sphincterochila candidisima і деякі інші страшні слова – це все назви їстівних равликів. Але ці види вже дуже екзотичні, і навряд чи ви знайдете у нас. А якщо і знайдете, то для нашого ринку розводити їх буде зовсім неперспективно. Тому зупиняємося на виноградних молюсках, які хоч якось знайомі споживачеві.

Особливості розведення

Це бізнес, який вимагає великого терпіння. Ці істоти не тільки повільні при пересуваннях, а й досить довго розвиваються від «дитини» до дорослої особини. Якщо равлику чи не створити приємні для неї умови проживання, вона і з потомством поспішати не буде. Ці тварини довго можуть тримати в собі «зародків» до того моменту, коли з’являться сприятливі умови для розмноження.

Крайні терміни дозрівання молюска – від півроку до трьох років. Стільки має пройти часу до того, як равлик перетвориться в продукт, готовий до вживання в їжу. Але найчастіше цей термін займає приблизно півтора року. Тому, якщо ви хочете заощадити час, краще відразу ж закуповувати дорослих особин, які зможуть дати потомство якомога раніше.

У равликів відсутня статева приналежність. Вони – одностатеві істоти, і це означає, що потомство зможе виробляти кожен молюск. Виноградні молюски виробляють до 60 особин потомства в рік.

Умови для розведення виноградних равликів

Якщо ви думаєте, що займатися подібним бізнесом можна тільки в умовах сільської місцевості, то ми вас обрадуем – він доступний навіть міським жителям. Організувати всі необхідні умови для розведення молюсків можна в міській квартирі. Вам потрібна буде кімната площею не менше 20 квадратних метрів, в якій розмістяться близько десяти моллюскаріев (типу тераріумів). У таких моллюскаріях можна містити будь-які види черевоногих. У штучно створених умовах життя виноградні равлики розмножуються більш активно – адже зими у них немає, значить, можна не впадати в анабіоз (по суті це «сплячка»).

Ідеальна температура для утримання цих тварин – 23 градуси за Цельсієм. Грунт, що знаходиться в моллюскаріях, повинна бути удобрена кальцієм і іншими речовинами, що сприяють зміцненню здоров’я тварин. До речі, багато корисних для себе речовин черевоногі добувають зі звичайної бруду. Моллюскарій також повинен регулярно зволожувати. Якщо у равликів почнеться «посуха», вони стануть ще більш повільними, ніж зазвичай. І розмножуватися їм не сильно-то захочеться. Не рідше одного разу на три дні потрібно прибирати моллюскарій і отримувати з нього відходи життєдіяльності. Якщо цього не робити, вони дуже швидко захворіють і помруть.

Для виноградних равликів підійде рослинний корм – листя, бур’яни, якісь гілки. У природі вони повзають по рослинах, а заодно і харчуються ними, тому і при домашньому розведенні потрібно створити їм майже такі ж умови. Можна годувати їх і спеціальним комбікормом для черевоногих.

На окрему увагу заслуговує равликову ікра. Її теж їдять (кажуть, вона має легкий грибним присмаком). Отримати равликову ікру можна тільки під час шлюбних ігор особин. Радимо вам виділити один моллюскарій і садити туди равликів, коли у них починається шлюбний період. Так вся вироблена ними ікра буде знаходитися в одному місці, що полегшить вам її витяг звідти. До того ж, молюски, переживають свої любовні ігри, не заважатимуть іншим особам, зайнятим в цей момент більш спокійними справами. Спаровуються черевоногі найчастіше з березня по травень.

Процес розмноження

Після спарювання, обидві особини будуть відкладати яйця. Після успішної кладки яєць, їх необхідно помістити в інкубатор. Там вони повинні знаходитися близько півроку, після молодих особин можна поміщати в моллюскарій до дорослих. Вам практично не потрібно буде втручатися в процес розмноження равликів – вони все зроблять самостійно. Залишиться лише позалицятися за плодами їх старань.

Велику небезпеку для молюсків можуть представляти такі істоти, як черв’яки, їжаки, кроти, комахи, ящірки. Якщо раптом з якоїсь випадковості хтось із перелічених створінь потрапить в вашу квартиру, то відразу ізолюйте черевоногих щоб уникнути непоправних наслідків.

Закупівля виноградних равликів

Щоб бізнес приносив ефект, потрібно буде зі старту закупити як мінімум 800 особин. Постачальники продають їх поштучно і на вагу – вартість вираховується виходячи з кількості кілограмів. Другий варіант закупівель може бути навіть вигідніше, адже вага у молюсків зовсім невеликий. Спробувати знайти виноградних равликів самостійно ви, звичайно, можете. У країнах СНД є території, де вони зустрічаються. Наприклад, південна частина Росії. Але навряд чи ви зможете знайти 800 штук за короткий термін. Тому краще не створювати собі проблем, а знайти оптового продавця і купити у нього особин для розведення.

Равликовий бізнес дуже розвинений в Польщі, і тому саме там можна знайти найкращих за якістю черевоногих. Якщо ви серйозно налаштовані на цей бізнес – вирушайте до Польщі за своїм першим маточним стадом, яких ви будете використовувати для розведення. Тільки перед поїздкою проконсультуйтеся у фахівців – адже розвиненість ринку зовсім не означає, що ви не напору на неякісний продукт. У Польщі ви зможете підвищити свою кваліфікацію в вирощуванні равликів. Багато фермерства проводять навчання цьому ремеслу за помірну плату.

Продаж виноградних равликів

Коли вся перша партія молюсків досягне оптимального рівня свого зростання, найбільших особин залишайте для подальшого розведення, а інших можна пускати на продаж. Перед тим, як вбити равлика, кілька днів її потрібно поморів голодом (так, якщо ви дуже гуманні, можливо, цей бізнес не для вас). Тримати тварину без їжі потрібно для того, щоб його організм максимально очистився. Зазвичай вистачає три-чотири дні. Після молюск потрібно вбити і зняти з нього черепашку. Далі він зазнає швидкого заморожування і відправляється на продаж. Можна продавати і живих особин. Однак, якщо ви продаєте живих равликів і їх м’ясо, стежте, щоб ці два продукти не контактували.

Канали збуту

Кому можна продавати виноградних равликів:
• роздрібним покупцям;
• оптовим покупцям (для перепродажу або інших цілей);
• магазинам і супермаркетам;
• ресторанам і кафе;
• фармацевтичним компаніям.
Всім, крім останнього пункту, цікаві молюски в якості їжі. А ось фармацевтична сфера використовує їх для своїх цілей – деякі види черевоногих служать додатковим речовиною для створення лікарських препаратів від кашлю, для омолодження організму, зміцнення імунітету.

Складаємо бізнес план

Полегшена версія виглядає так. Для початку потрібно купити партію равликів для розведення – 800 особин обійдуться приблизно в 2200 доларів. Чому саме 800? Це те приблизну кількість, з якого можна буде вивести близько однієї тонни тварин на продаж. Продажі ви зможете почати приблизно через 9 місяців (стільки потрібно, щоб достатня кількість особин розмножилися). Одну тонну равликового м’яса ви зможете продати за 30-40 тисяч доларів. Загальний дохід за місяць може скласти приблизно 5 тисяч доларів. Щомісячні витрати – близько 300 доларів.

Всім, хто вирішив зайнятися улітководством, буде цікаво подивитися цей відео ролик. Ви дізнаєтеся багато про виноградних равликів, про що точно не знали раніше.

Вирощування молюсків як бізнес – це процес не дуже складний, але досить довгий.

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я