Все нутриціології, тренера, вегани і просто небайдужі до свого здоров’я люди в унісон повторюють, що потрібно відмовитися від жирного і смаженого.

12 продуктів, багатих на корисні жирами

Через це недосвідчена людина може подумати, що будь-який жир – це 100% шкоду для організму. Ситуацію потрібно коригувати і повідомляти людям, що бувають шкідливі і небезпечні жири, а бувають корисні і вкрай необхідні для організму.

1 Жирні сорти риби

Традиційно одним з головних джерел корисних жирних кислот є жирна риба і морепродукти. Серед представників такої риби краще всього підходить форель, сардини, тунець, ставрида, скумбрія, морський окунь і інша морська риба.

Морська риба дуже корисна для здоров’я серця і судин. Вона виводить поганий холестерин з крові, і перешкоджає розвитку атеросклерозу (закупорки судин).
Жирна риба протидіє онкологічних захворювань і ракових клітин.
Риба і морепродукти значно покращують обмін речовин, відновлення клітин і уповільнюють процеси старіння.

2 Оливкова олія і свіжі оливки

Масло з оливок є прекрасним джерелом мононенасичених жирів, які повністю засвоюються організмом і не додають вам зайвих кілограмів на боках.

Свіжі оливки допоможуть урізноманітнити ваш раціон і внести в нього нотку свіжості. Оливки (або маслини) багаті клітковиною і вітаміном B. Вони позитивно впливають на травлення і виводять надлишки, прочищаючи товсту кишку. Виходить своєрідна детоксикація організму.

12 джерел корисних жирів

3 Насіння: соняшник, гарбуз, льон і Чіа

Навіть в невеликій кількості, насіння забезпечують організм корисними омега-3 і омега-6 жирними кислотами. Це ситний і калорійний продукт. Насіння містить пристойну кількість рослинного білка і харчових волокон, що позитивно позначається на роботі травної системи.

До того ж насіння універсальні, їх запросто можна додати в будь-яку кашу, салат або суп. Вони відмінно підійдуть в якості перекусу до йогурту або сиру, дадуть ситість і енергію. Але при виборі насіння соняшнику або гарбуза, беріть несолоні, інакше вийде більше шкоди, ніж користі: в організмі утворюється надлишок натрію, що може спричинити проблеми з нирками та іншими порушеннями.

4 Авокадо

Ці ягоди по-справжньому унікальні. Вони на 85% складаються з рослинних жирів, а їх м’якоть рясніє вітамінами (B, C, E і K), мінералами і органічними кислотами (пантотенової і фолієвої).

12 джерел корисних жирів

Всього 100 г «крокодилової груші» покриває 20% денної норми калію і міді. У них багато фосфору, магнію і цинку.

  • Допомагає знизити кров’яний тиск.
  • Виводить шкідливі накопичення, шлаки, радіонукліди і отрути важких металів з організму.
  • Сприяє нормальній циркуляції крові.
  • Профілактика розвитку атеросклерозу, тромбофлебіту і варикозного розширення вен.
  • Покращує провідність нервових закінчень.
  • Нормалізує обмін речовин.

5 Чорний (гіркий) шоколад

Шоколад теж приносить користь, тільки якщо в ньому не менше 55% какао. В такому випадку чорний шоколад несе в собі масу біофлавоноїдів (натуральних антиоксидантів) і насичених жирів. Бонус до цього йдуть вітаміни A, B і E, і мінерали калій і магній.

Кілька шматочків гіркого шоколаду стануть хорошою профілактикою захворювань серця, онкологічних хвороб і порушень метаболізму. Зверніть увагу, що вибирати потрібно той шоколад, в складі якого не менше 55% тертого какао (не плутати з какао порошком).

шоколад - 12 джерел корисних жирів

6 Горіхи – мигдаль, волоський горіх, арахіс, кешью, пекан

Горіхи де-факто стали самим рекомендованим перекусом на рівні з йогуртом, сиром і фруктами. У них висока калорійність, але вони відмінно насичують. Горіхи підсилюють імунітет за рахунок високого вмісту в них головних вітамінів-антиоксидантів B, C, E і K.

Горіхові мікси – один з кращих перекусів, який забезпечить ваш організм необхідною кількістю омега-3 жирних кислот, вітамінів і мінералів. Горіхи стимулюють кровообіг в головному мозку, за рахунок чого поліпшується його активність, знижується втома і сонливість.

7 Твердий сир

У нашому сьогоднішньому рейтингу не могло обійтися без молочні продуктів. Адже коли заходить мова про корисні жирах, «молочка» завжди в перших рядах.

Крім жирів, такі сири мають просто фантастичну кількість кальцію і фосфору. Всього 100 г продукту здатне повністю покрити денну норму цих елементів.

8 Зелені соєві боби

Соєві боби – рекордсмени за вмістом рослинного білка (40% від маси) і корисних моно- і поліненасичених жирів (15% всієї маси). Соя використовується повсюдно, з неї роблять масу продуктів харчування (соєве молоко, масло, борошно, соус, сир тофу і багато іншого), кормів для тварин і т.п.

9 Кокосове масло

кокосове масло 12 джерел корисних жирів

Кокосове масло широко використовується для приготування їжі, в косметичних цілях і для виробництва продуктів. У ньому високий (90% від маси) вміст корисних насичених жирів, які добре засвоюються організмом, не додають зайву вагу і дають додатковий корисний ефект.

Регулярне споживання кокосового масла дозволяє знизити апетит.
Знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Масло з кокосів сприяє виведенню «поганого» холестерину (ЛПНЩ) з організму, що покращує кровообіг.

10 Арахисовая паста

Справжня арахісова паста – це потужна вітамінно-мінеральна бомба. У ній цілий спектр незамінних амінокислот і, зрозуміло, моно- поліненасичені жири.

Через незнання здається, що арахісова паста – це така даремна смакота, спред, який нічого крім шкоди принести не може. Але розібравшись, розумієш, що це дуже крутий і корисний продукт.

Чи не єдиною рекомендацією для вживання служить те, що в день краще не їсти більше 3 ст.л. пасти. І ще один важливий нюанс полягає в тому, що вибирати потрібно тільки натуральну арахісову пасту. У натуральному продукті може бути максимум 3 інгредієнта: арахіс, сіль і цукор. Якщо на звороті банки зазначено щось інше, сміливо ставте її назад на полицю, так як така паста принесе тільки шкоду.

11 Яєчні жовтки

Яйця мають еталонним білком, і практично повністю засвоюються організмом. Але жовтки теж важлива їх складова. Вони наділені такими компонентами, як холін і мелатонін, які важливі для гарного обміну речовин і відновлення клітин.

В одному жовтку міститься більше половини денної норми холестерину. Яйця – відмінне джерело омега-3 і омега-6 жирних кислот, які беруть участь в біохімічних процесах, що протікають в клітинах. Вони дуже корисні для очей і служать профілактикою катаракти.

12 Червона ікра

Ну і нарешті варіант для людей з достатком вище середнього, хто може собі дозволити використовувати червону ікру просто в якості здорового раціону, а не як привід щось відзначити.

Червона ікра має в своєму складі вітаміни A, B, C, D і E. При цьому вона на третину состаит з білка і незамінних амінокислот. Доповнюють цей чудовий склад омега-3 жирні кислоти, які зміцнюють здоров’я судин, усувають холестеринові пробки і сприяють нормалізації артеріального тиску.

Організм людини не може існувати без жирів. Саме жир створює реальну фізичну захист для внутрішніх органів, жир підтримує нормальну температуру тіла і компенсує тепловтрати в разі переохолодження. Ліпідний обмін грає вкрай важливу роль в метаболізмі і циркуляції рідини в організмі. Обов’язково додайте в свій раціон хоча б парочку джерел корисних жирів і залишайтеся в формі.

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я