Шоколад – одне з найпопулярніших ласощів в світі. У Україні любов до шоколаду зростає з кожним роком. З 2013 по 2017 рік обсяги споживання шоколаду зросли з 6 до 8 кг на рік на людину. З 2012 року в світі спостерігається тенденція під назвою «маленькі радощі життя»: популярність набувають товари і продукти, які рекламуються як засоби для зняття стресу. І шоколад, звичайно, в перших рядах.

Завдяки такій затребуваності шоколаду бізнес з його продажу окупається за лічені місяці і приносить власникам стабільний прибуток. Головне в цій справі – цікавий асортимент. Адже кого зараз здивуєш звичайною плиткою молочного шоколаду? Ринок шоколаду дуже насичений. Важливо виділитися «з натовпу». Зараз актуальні красиві упаковки, фігурний шоколад, цукерки ручної роботи та оригінальні поєднання смаків. Виробники шоколаду пропонують в якості начинки імбир, цукати, чилі і навіть бекон.

А ми пропонуємо відкрити свій шоколадний бутік. Це відмінна ідея для стартапу, в якій є свої складності, але завдяки правильному підходу до бізнесу можна досягти величезних результатів: не тільки заробляти хороші гроші, але і отримувати від цього задоволення.
Як відкрити шоколадний магазин з нуля

Початковим етапом реалізації будь-якого стартапу повинна стати оцінка всіх переваг і недоліків бізнесу. За оцінками фахівців, підприємці в даній сфері можуть розраховувати на прибуток в розмірі 200%.

Переваги та недоліки шоколадного бізнесу

Переваги

  • Висока рентабельність і прибуток
  • Відносно невеликі початкові вкладення
  • Належність до інфраструктури свята і розваг (подарунки, сувеніри, десерти)
  • Сезонні вибухи покупок. Особливо у свята і подієвим днях.
  • Постійна затребуваність
  • Швидка окупність
  • Можливість розвивати кілька асортиментних напрямків

Недоліки

  • швидко псується
  • Складнощі з пошуками надійних постачальників продукції
  • Висока конкуренція
  • Обов’язкова сертифікація продукції
  • Вузька спеціалізація на продукції з шоколаду

Шоколад ручної роботи

Виготовлення шоколаду ручної роботи дозволяє втілити будь-які фантазії кондитера і замовників. Зараз ринок переповнений шаблонними, однаковими цукерками, тому унікальні вироби з шоколаду, що випускаються невеликим тиражем або тільки на замовлення, обов’язково привернуть увагу. Шоколад, як сировину, дає великий простір для фантазії.

Можна не обмежувати виробництво тільки одним продуктом, наприклад, шоколадними плитками, а урізноманітнити його подарунковими і сувенірними виробами або незвичайними цукерками. Можна використовувати добавки, в тому числі помітно здешевлюють виробництво, наприклад, кероб. Спробуйте поекспериментувати з різними начинками. Любителі оригінальних смаків оцінять шоколад з сіллю, перцем, попкорном або солоною карамеллю. Розширювати асортимент і залучати за рахунок цього нових покупців можна постійно

Фрукти і ягоди в шоколаді

Соковиті фрукти в шоколадній глазурі – улюблений десерт дорослих і дітей. Шоколад відмінно підкреслює природний аромат фруктів, а вони, в свою чергу, значно збагачують смак та аромат какао бобів. Такі цукерки володіють помірною солодкістю і сподобаються навіть прихильникам здорового способу життя. Адже вітаміни в фруктах в процесі виробництва зберігаються, а шар глазурі дуже тонкий – це важливий аргумент для тих, хто піклується про фігуру і дотримується здорового харчування. Єдиний мінус – у таких цукерок маленький термін зберігання. Найкраще робити їх на замовлення невеликими партіями, які відразу підуть замовнику. Фрукти в шоколаді – відмінна прикраса фуршетного столу або кенді-бару, вони підійдуть і для корпоративного вечора, і для дитячого дня народження. Тому їх можна сміливо пропонувати не тільки приватним клієнтам, а й компаніям, що займаються організацією свят.

Фігурки з шоколаду

Пластичність шоколаду, його здатність приймати різну форму і навіть міняти колір, дозволяє створювати цукерки з оригінальним дизайном. Шоколадні фігурки – це незвичайний подарунок і ще один перспективний напрям для власного солодкого бізнесу. Можна виготовляти тематичні сувенірні фігурки, наприклад до свят – шоколадні квіти до 8 березня, ялинки – до Нового року, черепа і гарбуза на Хеллоуїн і так далі. Досить закупити відповідні форми. Фігурки можуть бути з цільного шоколаду, порожнисті, або з начинками. Все залежить від вашої фантазії і виробничих можливостей. Попитом користуються оригінальні подарунки з шоколаду – наприклад, шоколадні портрети або цукерки з корпоративною символікою.

Процес виробництва на прикладі шоколадних медалей

Все досить просто, проте є кілька моментів, які ускладнюють процес виплавки шоколадних медалей. Шоколад для початку потрібно розплавити, а після починати відливання у відкритій формі. Форму можна підібрати самостійно або зробити самому, або замовити на китайських сайтах або ресурсах для кондитерів.

Необхідно, щоб форма була рельєфною з обох сторін, адже медаль з лицьового боку повинна відображати свою головну ідею призначення (написи з «Днем Народження», «З Ювілеєм», «Хай щастить» та інші). Друга ж барельєфна сторона повинна створювати «орел» медалі – вона може бути без малюнка або ж мати його.

Цікавим рішенням стане вставка фотографії на медалі ту людину, яка її замовляє, або того, для кого призначається.

Найскладніший момент – це підбір кольору і вибір харчового барвника.

Так в промислових масштабах шоколадну несмачну медаль відливають і упаковують в фольгу срібного або золотого кольору, собівартість таких виробів сильно підвищується, а ось рентабельність падає. Справа в тому, що металізована фольга дуже дорога, і її складно підігнати під форму медальйона.

Доведеться підбирати барвники золотого, бронзового, срібного і мідного кольорів. Зробити це можна шляхом змішування різних фарбувальних пігментів, шляхом проб і помилок. До того ж ці самі витрати за ціною обійдуться набагато дешевше, ніж фольга.

Після додання медалей необхідного відтінку, потрібно їх захистити від зовнішніх механічних і хімічних пошкоджень. Для цього радимо використовувати харчової лак, який можна виготовити самому, ознайомившись з рецептом в інтернеті. Купувати харчової лак – дороге задоволення.

Далі потрібно пришити або впаяти вушко для ланцюжка або мотузочки. Вушко вставляють або вшивають в неостиглу шоко-заготовку.

Результат виходить чудовий, а головне – собівартість дуже низька.

Процес виготовлення шоколаду

Однак в шоколаді не так важливий зовнішній вигляд, але і смак. Тому спочатку необхідно якомога більше дізнатися про шоколад, способі його приготування, різних рецептурах. Щоб займатися таким бізнесом, потрібно любити шоколад і хоча б трохи в ньому розбиратися. Надалі ці знання дозволять правильно підібрати асортимент і створити в магазині відповідну атмосферу. Бажано (але не обов’язково), освоїти і принципи домашнього приготування шоколаду. Для наочності і легкого засвоєння інформації найкраще почати з перегляду відеоуроків на YouTube – handmade-каналів з виготовлення шоколаду вистачає. Наприклад, про основи роботи з шоколадом і його застосуванні розповідається на каналі nastia_chocolatier, про виготовлення шоколадних трюфелів можна подивитися на каналі ТрюфельBro, а особливості виготовлення шоколадних букв і цукерок з бельгійського шоколаду розкриваються на каналі Konffetki handmade. Ці знання можуть стати в нагоді не тільки для загального розвитку, але якщо в подальшому ви плануєте розширити спектр послуг, проводячи, наприклад, власні майстер-класи з виготовлення шоколаду.

Секрети залучення покупців

Слід подбати про візитках і рекламних брошурах. Відмінним залучення покупців є реклама в глянцевих виданнях, флаєри з барвистим опис продукції (витрати на рекламу і упаковку складуть приблизно 700-800 $ в місяць).

Ще одним способом залучення клієнтів може стати трансляція процесу виготовлення шоколаду на плазмових панелях в магазині. Ще одна хитрість – це ароматерапія. Як відомо, наш нюх безпосередньо взаємодіє з рецепторами смаку, тому закупивши ароматизатори і встановивши обладнання для їх розпилення в приміщенні магазину і за його межами, ви забезпечите свій бізнес потоком клієнтів.

Необхідно подбати і про відкриття магазину. Яскраве відкриття – це вже половина успіху. Бельгійські Chocolaterie, як правило, влаштовують дегустацію продуктів під час відкриття. Потім ви можете проводити подібні дегустації, наприклад, 1 раз на місяць в певний день. Це забезпечить ваших клієнтів можливістю ознайомитися з асортиментом шоколадного бутіка. Як показує статистика бельгійських шоколадних фабрик, саме проведення подібних дегустацій забезпечує магазини постійними клієнтами і дозволяє виявити, які товари користуються великим попитом.

Також відмінним комерційним рішенням є відкриття кафе в форматі вашого магазину. Це не тільки забезпечить вам постійних клієнтів круглий рік, але і збільшить ваш дохід. Особливо актуальна ця ідея, якщо ви все ж вирішили виготовляти солодощі самостійно.

 

ЗАЛИШИТЕ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, залиште свій коментар!
Введіть тут своє ім’я